Kijktip // The minimalists: Less is now

Screenshot van het titelbeeld uit de documentaire.
We leven in een wereld die draait op en om consumptie. Overal waar we kijken krijgen we te maken met reclame en het lijkt wel alsof we niet meer kunnen leven zonder ellenlange wenslijsten. Geluk lijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met spullen, maar is dat wel echt zo?


Wie mijn blog al langer leest, weet dat ik nog niet zo lang geleden een scriptie schreef over minimalisme. Ik onderzocht wat minimalisme nu eigenlijk echt inhield en hoe het komt dat mensen zeggen dat ze er gelukkiger door zijn geworden. Een van de bronnen die ik daarvoor gebruikte was de Netflix original “Minimalism”. In deze documentaire vertelde Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus (en vele anderen) over hoe zij in aanraking kwamen met minimalisme en waarom zij vinden dat het de wereld gaat helpen. 

Nu, een tijdje nadat ik mijn scriptie afmaakte, verscheen er een tweede documentaire met The minimalist in de hoofdrol: Less is now. Ook in Less is now gaat het over wat minimalisme voor Millburn en Nicodemus betekend. Het grote verschil is dat deze documentaire een veel persoonlijkere insteek heeft en dat de montage op een leuke en vernieuwende manier werd aangepakt. 

In ongeveer 53 minuten nemen ze je mee doorheen hun levensloop met als doel om jou te inspireren en te motiveren om deel te nemen aan de challenge die bij deze film hoort. Het gaat hier over de challenge waar ik in november 2019 zelf mee aan de slag ging voor onderweg naar minder

Deze docu is een fantastisch aanknopingspunt wanneer je wilt beginnen met minimaliseren, maar niet goed weet waar je moet beginnen. Moest je erover nadenken om eerst de andere docu te kijken, dan zou ik dat persoonlijk afraden. Mij lijkt het namelijk beter om Less is now als startpunt te gebruiken en dan over te schakelen op Minimalism: a documentary about the import things. Wanneer je de eerste documentaire al gezien hebt, dan kan je deze documentaire echter aan je laten voorbij gaan. 

Ook om te kijken met een iets jongere doelgroep is deze docu een aanrader. Door de leuke montage en het feit dat hij niet te lang duurt, is deze documentaire de perfecte manier om kinderen aan te leren welke invloed spullen hebben op mens en milieu. 

"Less is more."


Ben jij al begonnen met minimaliseren?

4 opmerkingen

 1. Dat klinkt heel interessant! Ik heb net klaar met mijn studie voor vandaag, dus ik zet deze documentaire gelijk aan :).

  Bedankt voor de tip! Liefs x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Thanks voor de kijktip! Ik ben mezelf momenteel aan het verdiepen in duurzaamheid. Dus ben heel benieuwd naar deze documentaire.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het echt zo interessant om te zien hoe je steeds meer bezig bent met duurzaamheid. Dat inspireert me echt enorm dus ga vooral lekker door met het delen van al je bevindingen, je maakt de wereld er 100% zeker mooier van.

   Verwijderen