6 manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen

Spiegel selfie met een positieve boodschap: 'you got this', geschreven op een roze post-it op de voorgrond.
Iedereen kent wel van die momenten waarop ze meer zelfvertrouwen zouden willen creëren. Of je je nu beter wilt voelen in je vel, sterker in je schoenen wilt staan of zelfvertrouwen zoekt omdat je een belangrijke keuze moet maken, hier zijn 6 manieren die ervoor kunnen zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt.

Erken de dingen die je bereikt/goed doet
Dankzij de selffulfilling prophecy, is het, wanneer we weinig zelfvertrouwen hebben, makkelijker om stil te staan bij de dingen die fout lopen. Deze dingen kunnen namelijk bevestigen wat je al over jezelf denkt en dus een gevoel van verwarring voorkomen. Net daarom is het belangrijk om tegen die 'gemakzucht' in te gaan en je te focussen op de dingen die je net wél goed doet. Zo zal je zelfbeeld na verloop van tijd veranderen.

☑️ Houdt een schriftje bij waarin je alle dingen die je bereikt/goed doet noteert op jouw manier of werk met een digitaal bord/bestand waar je foto’s en tekstjes op kwijt kan.

Selffulfilling prophecyeen voorspelling die er (on)bewust voor zorgt dat we ons gedrag aanpassen om onze voorspelling te doen uitkomen.

Omring jezelf met like minded mensen 
Mensen die je begrijpen, je zal je er veel beter door voelen dan mensen die je niet begrijpen. Omring jezelf daarom met like minded people

☑️ Pas dit ook online toe. Ook de mensen daar zullen een invloed hebben op je zelfvertrouwen. Bonus tip: verwijder meteen iedereen waar je jezelf veel te vaak mee vergelijkt.  

Gooi je weegschaal buiten 
Helaas is het begrip gewicht een begrip dat in vele hoofden voor onzekerheid zorgt. Gelukkig voor ons is gewicht enkel van belang in de keuken en is het dus absoluut geen ramp om je weegschaal buiten te gooien. Wanneer je die cijfertjes loslaat, wordt houden van je lichaam plots veel makkelijker, geloof me maar. 

☑️ Is het radicale buitengooien van je weegschaal toch een te grote stap? Bouw de aantal keren dat je op de weegschaal gaat staan dan stilletjes aan af en voorkom afkickverschijnselen. 😉

Doe dingen buiten je comfortzone
Dit moeten absoluut geen grote dingen zijn, maar door dingen te doen buiten je comfortzone verruim je niet alleen je leven, maar ook je zelfvertrouwen. Door dingen buiten je comfortzone te doen, zal je namelijk ontdekken dat je tot veel meer in staat bent dan je denkt. 
🚰
Doe het met een fotoshoot
Voor de camera staan voelt in eerste instantie misschien een beetje raar, maar naarmate de tijd vordert zal je je meer op je gemak beginnen voelen en je zelfvertrouwen stijgen. Daarnaast zal de fysieke handeling van het maken van een glimlach gelukshormonen in je brein wakker maken, wat tevens helpt bij het krijgen van meer zelfvertrouwen.  

Fake it till you make it 
Het klinkt misschien cliché, maar het helpt echt. Door te doen alsof, ga je na verloop van tijd echt het gevoel hebben dat je enorm veel zelfvertrouwen hebt. Je kan je hersenen veel meer wijsmaken dan je in eerste instantie denkt. 

☑️ Je zelfvertrouwen faken kan je doen door jezelf iedere dag mooi te maken, ook wanneer je nergens naartoe moet. Of bijvoorbeeld door 66 dagen op rij meerder keren per dag tegen jezelf te zeggen dat je heel veel zelfvertrouwen hebt. 

Tot slot
Het is helemaal niet erg om je af en toe onzeker te voelen. Laat die gevoelens toe, ze maken je immers menselijk. Ik snap echter wel dat het niet fijn is om jezelf onzeker te voelen, daarom dat ik deze 6 manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen voor je heb neergeschreven. Moest je alsnog nood hebben aan een peptalk, dan kan je me altijd een berichtje sturen. 


Wat doe jij om meer zelfvertrouwen te krijgen?

5 opmerkingen

 1. Dingen doen waarbij ik me normaal niet veilig voel. En dan ervaren dat het gewoon goed gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, dingen doen buiten je comfortzone helpt enorm om je zelfvertrouwen te boosten. Blij dat jij dat al hebt mogen ondervinden.

   Verwijderen
 2. Weegschaal buiten gooien is een goeie! Ik heb de mijne niet buiten gegooid want ik heb er nooit een gehad, haha. Maar toen ik zwanger was moest ik regelmatig op de weegschaal gaan staan en ik werd daar alleen maar ongelukkig van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Best misselijk makend he, dat dat een terugkerend gegeven is, zwangere vrouwen die verdrietig worden omdat ze bijkomen...er groeit een echt mens in u hé da bijkomen is de normaalste zaak van de wereld...en toch heeft de maatschappij van bijkomen zo iets duivels gemaakt da zelfs een zwangere vrouw vaak meer bezig is me hoeveel ze bijkomt en op sommige momenten zelfs lijkt te vergeten dat ze dus wel gewoon zwanger is. Ik vind da echt oprecht ni oké eigenlijk, maar goed, ik zal maar zwijgen want ik ben zelf nog nooit zwanger geweest, dus ik heb geen idee hoe da voelt. Anywayyyyy! Kei kei kei goe da je zelfs nooit een weegschaal hebt gehad, zo moet dat!

   Verwijderen
 3. Blijft toch wel echt een ding he zelfvertrouwen. Ik moet bekennen dat ik nog steeds daar dagelijks mee struggle. Maar het begint wel beter te worden.

  BeantwoordenVerwijderen