6 manieren om je schermtijd te verminderen

In tijden waarin we veel meer online moeten werken dan ons lief is, loopt onze schermtijd vaak enorm hoog op. Daarnaast lijkt het zelfs zo te zijn dat we niet meer weten hoe we moeten ontspannen zonder een scherm voor ons gezicht. Ikzelf zie dat graag anders en bedacht daarom enkele manieren die mij helpen bij het verminderen van mijn schermtijd. 

Bye bye bullshit 
Hoe minder er te zien valt op uw schermpjes, hoe minder interessant je ze gaat vinden. Verwijder dus gewoon alle dingen die je eigenlijk toch ni echt bij u vindt passen en waarvan je soms denkt: 'Waarom volg ik dit eigenlijk?" 

Meer hierover in april, wanneer we het gaan hebben over dingen loslaten.

Productief onderweg
Onderweg op een bus, tram of trein, is scrollen voor velen hun geprefereerde tijdverdrijf. Voor mij was dat eigenlijk ook zo, maar nu neem ik praktisch altijd een boek mee om in te lezen. 

Iets anders wat ik ontzettend ben beginnen appreciëren terwijl ik onderweg ben, zijn gratis momenten van gewoon zijn. Momentjes waarop je gewoon even kan zitten met je gedachten en kan koekeloeren naar je medereizigers.  

Out of sight out of mind
Een redelijk voor de hand liggende tip, maar toch noemenswaardig in mijn ogen. Al is het maar om jou er nog eens voor de zoveelste keer aan te herinneren. Uw schermpjes hoeven niet altijd in het zicht te liggen. Dan heb ik het met name over die gsm. Leg die gewoon ergens anders. Steek hem in een schuif, laat hem in een andere kamer liggen of leg em desnoods in de fruitschaal. (lees: ik weet heus wel da je die veel minder bekijkt dan de snoepkast)  

🚰

Eén druk op de wifi knop
Op mijn kamer werkt het internet niet echt optimaal. Daarom heeft mijn gsm vaak gewoon geen verbinding. Om mijn batterij te sparen zorg ik er voor dat mijn telefoon ook niet naar internet blijft zoeken met een drukje op de wifi knop.

Ondertussen is het drukken op dat knopje stiekem al een gewoonte geworden en vergeet ik hem vaak weer aan te zetten. Dit heeft twee grote voordelen. 
    1) je krijgt geen meldingen meer binnen van aan wifi verbonden app's 
   2) bij het openen van een app waar je wifi voor nodig hebt, zal het feit dat deze app niet meteen werkt ervoor zorgen dat je nadenkt over je automatische handeling om die app te openen en leg je je gsm sneller weer weg.

Don't dump and dial 
Stop met uw telefoon mee te nemen naar de wc. Simpeler kan het niet zijn. 

No screen night routine
Een betere nachtrust creëren door ongeveer één uur voor ik ga slapen mijn schermen weg te leggen is iets waar ik heel graag aan wil werken. Automatisch zal dit er dan ook voor zorgen dat ik weer één uur minder schermtijd kan tellen aan het einde van de dag. yay! Binnenkort meer hierover wanneer ik meer ga delen over het opbouwen van een goede night routine. 


Hoe probeer jij je schermtijd te verminderen? 

2 opmerkingen

  1. Hele goede tips! Sommige pas ik al toe, maar ik kijk heel erg uit naar die no screen night routine, want dat kan ik gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah goede tips, thanks for sharing. Ik heb zelf een bepaalde schermtijd ingesteld voor social media apps. Dit helpt mij persoonlijk ook heel erg. Je wordt zo echt bewust van je eigen schermtijd.

    BeantwoordenVerwijderen