7 Weetjes over happiness die je waarschijnlijk nog niet wist

©Estúdio Bloom op Unsplash
Happiness, er valt veel al over te lezen, maar er zijn vast en zeker ook nog weetjes over geluk die je waarschijnlijk nog niet weet. Daarom leek het mij een leuk idee om eens enkele weetjes over geluk in een artikeltje te gieten en wie weet leer je nog wel iets bij vandaag. Enjoy! 

 • Geluk betekent niet voor iedereen hetzelfde, maar jouw persoonlijke definitie van geluk kan wel bepalen hoe gelukkig je bent/ooit zult worden. 
Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het dat helemaal niet. Vraag eens in je omgeving wat geluk voor iemand betekent en je komt er gelijk achter dat iedereen geluk op een andere manier definieert, maar waar we eigenlijk geen rekening mee houden is dat onze definitie van geluk meteen zal bepalen hoe gelukkig we zijn/ooit zullen worden. Zij die hun geluk van buitenaf laten afhangen zullen het vaak moeilijker hebben met gelukkig worden dan zij die geluk zien als een staat van zijn. 

 • Ruiken aan een citroen helpt je om uit een dipje te komen.  
De geur van citrusvruchten blijkt ervoor te zorgen dat negatieve gevoelens verminderen. Hoe het precies werkt blijft mij een raadsel, maar het werkt en daar gaat het natuurlijk om. Integreer dus meer citrus in je leven en je geluksgevoel zal automatisch een boost krijgen. 

 • Beweging helpt bij het aanmaken van gelukshormonen, maar het is niet per se zo dat je geluksgevoel toeneemt naarmate je langer sport. 
Je hebt slechts 20 minuten beweging per dag nodig om genoeg endorfine aan te maken voor een optimaal geluksgevoel. Het doet er tevens ook niet toe hoe intensief de beweging in kwestie is. Kies dus voor iets wat je ook echt leuk vindt om te doen, want het maakt dus echt niet uit of je 20 minuten gaat zwemmen, wandelen, lopen of whatever. 

Endorfine: gelukshormoon dat ervoor zorgt dat je minder gevoelig bent voor pijn. 
🚰
 • Negatieve gedachten opschrijven en in de vuilbak gooien werkt echt.
De fysieke handeling van je gedachten verwijderen blijkt écht te helpen met het loslaten van je negatieve gedachten. Dus probeer de volgende keer wanneer je aan het piekeren bent eens om je gedachten op te schrijven en gooi ze daarna in de vuilbak, steek ze in brand of verscheur ze. Weg zullen ze zijn. Of, probeer deze korte anti pieker oefening.  

 • Zelfs een nep glimlach zorgt voor endorfine in je hersenen. 
Jawel jawel, de quote 'fake it till you make it' werkt echt voor het aanmaken van endorfine. Zelfs wanneer je een glimlach faket zullen je herenen denken dat ze endorfine moeten aanmaken. 

 • Ons brein vindt het van nature makkelijker om negatieve dingen te onthouden. 
Daarom is het zo belangrijk om bewust stil te staan bij de positieve dingen in je leven. 
☑️ Om je brein aan te leren om bewuster om te gaan met het positieve, is het een goede oefening om je dankbaarheden en overwinningen van de dag op te schrijven en af en toe te herlezen. Dit kan je doen op verschillende manieren. Lees hier hoe. 

 • Het duurt minstens 66 dagen voor je je brein een nieuwe gewoonte kan aanleren.
Je brein werkt zoals het werkt omdat het geprogrammeerd is door gebeurtenissen uit je verleden en dingen die je aangeleerd hebt gekregen. Het liefst van al werkt je brein zoveel mogelijk op automatische piloot en daarom duurt het minstens 66 dagen om je brein te herprogrammeren en een nieuwe gewoonte op automatische piloot te kunnen doen. 

Tot slot
Dit waren de 7 weetjes over happiness die jij waarschijnlijk nog niet wist. Hopelijk heb je er wat van bijgeleerd. Onthoud wel dat geluk niet komt van het toepassen van slechts één van deze tips. Geluk is echt iets waar je bewust aan moet werken en dat afhangt van meerdere factoren. 

Ken jij nog een leuk weetje over geluk? 

"Een optimist staat niet in de regen maar doucht onder een wolk." - Thomas Romanus

2 opmerkingen

 1. Dat verklaart misschien waarom ik zo gek ben van citroenen! Maakt niet uit hoe of wat, altijd welkom zo'n vrucht :) Voor de rest: nuttige tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om te lezen zeg :) handige tips

  BeantwoordenVerwijderen