Luistertip // de BOOST podcast


Een tijdje geleden kwam ik toevallig een podcast aflevering tegen waarin Julie van den Steen te gast was. Niet dat ik daar per se fan van ben of zo, maar ik werd wel enorm benieuwd naar wat zij te zeggen had. Ik besloot de video op te zetten en ernaar te luisteren terwijl ik met andere dingen bezig was. Little did I know wat die podcast aflevering nog meer met zich mee zou brengen. 

BOOST is de start up van Gudrun en Celien, een powerduo met een enorm waardevolle missie. Gudrun, psychologe en personal trainer en Celien, diëtiste met een anti-diet visie, willen namelijk komaf maken met de dieetcultuur. Dit willen ze doen door ervoor te zorgen dat jij een goede band kunt creëren met jouw eigen lichaam, door voor eens en voor altijd duidelijk te maken wat gezond nu eigenlijk echt inhoudt, maar vooral door jouw zelfvertrouwen weer een boost te geven met hun content. 

In de BOOST podcast doorbreken ze taboes en mythes die ontstaan zijn rondom eten en hebben  ze het over tips en tricks die ervoor zorgen dat jij gelukkiger in het leven kan staan. Ze spreken vanuit eigen ervaringen en gaan heel diep in op wat eten doorheen de jaren allemaal al voor hen betekend heeft, maar bekijken het ook allemaal van de wetenschappelijke kant en onderzoeken echt tot op het bod waar ze het over hebben. 

Om de zoveel tijd nodigen ze een gast uit waarvan zij vinden dat die iets kan bijdragen aan hun missie (in de aflevering waardoor ik hen leerde kennen was dat dus Julie van den Steen) en hebben ze het over van alles en nog wat. Ook hier wordt er dan vaak gesproken vanuit eigen ervaringen, wat mooi is, want alleen met echt- en eerlijkheid zullen we de wereld kunnen verder helpen. 

🚰

Zelf heb ik het ook een tijdje enorm moeilijk gehad met eten. Mijn eetlust is een tijdje volledig weggeweest wat maakte dat ik mezelf begon uit te hongeren. Ik deed dat stiekem, door niet te ontbijten in de ochtend en door per ongeluk expres geen broodje te bestellen voor tijdens de middag. In de avond at ik dan opeens veel minder dan ik normaal gezien at en ik verloor de ene kilo achter de andere op een enorm korte periode. Mijn energieniveau ging enorm achteruit en ik kreeg het, waar ik het normaal nooit koud had, totaal niet meer warm. Gelukkig voor mij hield dit niet zo lang aan, dat uithongeren dan, want ik merk tot op de dag van vandaag nog altijd dat ik mijn lichaam enorm beschadigd heb toen. Helaas, komt het soms wel terug, maar opnieuw nooit langer dan 2 weken (wat eigenlijk enorm lang is, maar op zich nog meevalt tegenover dingen die ik bij andere mensen zie). 

Elke keer opnieuw doe ik het zo stiekem mogelijk, vanuit een gevoel van schaamte denk ik. Dus eigenlijk is er bijna niemand die weet hoe erg het er eigenlijk aan toe ging. Tot nu dus, want nu heb ik het zelfs gedeeld met mensen die ik niet eens ken. Ik ben altijd heel open geweest over mijn mental health, maar nooit over dit deeltje ervan, want om de een of andere reden voelde dat niet goed. Waarschijnlijk omdat ik zelf niet wilde toegeven dat het zo erg was. Dankzij deze podcast, maar eigenlijk vooral gewoon door Gudrun en Celien, durf ik het nu toch en is mijn 'geheim' geen geheim meer en kan ik mee een steentje bijdragen voor mensen die zich hierin herkennen. (En heb ik ondertussen enorm veel bijgeleerd ivm eten en meer.) 

Bedankt dames! 

Zet bovenstaand filmpje zeker op terwijl je aan het strijken bent bijvoorbeeld of luister naar de afleveringen via Spotify terwijl je onderweg bent en voel je al na enkele minuten beter in je vel. 

Kende jij BOOST al?

Note: Heb jij na het beluisteren van de podcast of het lezen van dit artikel (of had je dat ervoor al) het gevoel dat jij kampt met een eetstoornis of weet jij dat je een eetstoornis hebt. Aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Hoe sneller je dit doet, hoe kleiner de kans wordt dat het volledig uit de hand loopt. 

"You can't live a full life on an empty stomach."
 

2 opmerkingen

  1. Knap dat je hier nu open over durft te zijn. Twee jaar geleden kampte ik zelf met iets gelijkaardigs, mijn eetlust was weg en ik ging steeds kleinere porties eten. Ik voelde me helemaal niet goed in mijn vel toen ik plots zo weinig woog, maar ik wist niet goed wat ik moest doen om het om te keren. Nu gaat het beter, maar soms is het nog niet helemaal zoals ik zou willen. Het is iets waar ik eigenlijk nooit over praat, ik voel me er soms toch beschaamd over. Ik ga zeker luisteren, wie weet brengt het nog wat nuttige inzichten met zich mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zo goed dat je dit deelt! ik denk dat je er zeker mensen mee kan helpen door dit te doen :)

    BeantwoordenVerwijderen