Spullenstress
Spullenstress is een woord dat gebruikt wordt in mijn cursus happiness coaching. Dit woord vond ik zo fantastisch en zo alles omvattend dat ik het hier graag wilde gebruiken. Met spullenstress wordt, zoals het woord eigenlijk zelf al zegt, stress bedoelt die voortkomt vanuit materiële zaken.
Het willen hebben van spullen
Het willen hebben van spullen brengt heel wat stress met zich mee op verschillende manieren.
Voorbeeld: Over een paar weken komt er een nieuw gadget uit waar de hele wereld het over heeft. Het gadget zal €777 kosten, maar eigenlijk weet je al dat je dat geld niet hebt. Toch denk je erover na om het aan te schaffen, want het is immers een gadget waar de hele wereld het over heeft en iedereen gaat je super fantastisch vinden wanneer je dit hebt. Je probeert manieren te zoeken die ervoor zullen zorgen dat je het gadget toch kan aanschaffen, maar deze zoektocht brengt enorm veel stress met zich mee.
Achteraf, wanneer je je gadget hebt gekocht, gebeurd er plots iets ernstig dat asap moet worden opgelost waarvoor je opnieuw €777 nodig hebt... Je snapt het punt denk ik wel.
☁ Minimalisten denken niet aan het hebben van de nieuwste gadgets, zij denken eerst 'Heb ik dit nodig in mijn leven?' en wanneer het antwoord ja is, vragen ze zich af of ze het wel kunnen betalen. Daarnaast boeit het hen ook niet wat mensen van hun bezittingen vinden en dus zijn ze vaak vrijer en gelukkiger.
Het hebben van spullen
Ook dit brengt om verschillende redenen stress met zich mee. Je moet je spullen namelijk altijd onderhouden en verzorgen.
Voorbeeld: Wanneer er iets breekt, moet je het repareren en wanneer je het gereedschap niet hebt om de spullen mee te repareren, moet je ook nog naar de winkel om het te halen. Je stelt die dingen uit, want je hebt daar geen zin in of tijd voor, dus je ding staat daar maanden, misschien zelfs jaren kapot te wezen en jou eraan te herinneren dat je dat nog moet repareren.
Het is een constante gedachte in je hoofd die je niet de kans geeft om je brein te verlaten totdat je het ding repareert of wegdoet.
☁ Een minimalist is zich ervan bewust dat spullen tijd en werk vragen en zullen dus alleen iets in huis halen wanneer ze er zeker van zijn dat ze er de tijd voor hebben.
🔈Denk dus altijd na over het werk dat je zal moeten steken in datgene dat je naar huis wilt nemen. Heb je dat werk ervoor over?
Spullen en hun energie
Wist jij dat alles in het leven verbonden is met energie? Dat klinkt best spiritueel en raar, maar eigenlijk is het echt pure kwantumfysica. De volgende paragrafen zijn dus wetenschap en geen spiritualiteit, let dus zeker even op.
Laat we beginnen met het visualiseren van de energie rondom onze spullen. Denk even aan een science-fiction film, daarin bestaan er heel vaak dingen zoals hologrammen die zo echt lijken te zijn dat de personages in de film beginnen te vechten tegen agressieve apen die er eigenlijk niet zijn (lees: The Hunger Games). Die hologrammen verschijnen door lichtstralen of in dit geval energie. Stel je dus voor dat al de spullen in jouw huis een hologram zijn en dat je de lichtstralen die voor dat hologram nodig zijn kan zien. Voel je de verblinding al? Ik kan me namelijk voorstellen dat het licht dat je nu ziet erger is dan rondlopen in de lichtafdeling van de Ikea.
Gelukkig voor ons, kunnen we energie niet zien, maar we kunnen het wel voelen. Elke lichtstraal die ik net beschreef trekt de aandacht van ons brein. Het is daarom dat we heel vaak gek worden wanneer er iets dat nog perfect in vorm was plots breekt en dus een andere energie aanneemt. Die energie zijn we niet gewend, dus we ergeren ons er mateloos aan tot we aan de energie gewend zijn geraakt en weer doorgaan met ons leven.
☁ Te veel energie, te veel spullen, geluiden, kleuren, mensen, geuren...zorgt voor onrust en frustratie in ons brein en dus een gevoel van ongeluk. Wie minimalistisch leeft, verwijderd alle onnodige energieën uit zijn leven en voelt zich daardoor vrijer en gelukkiger. De werking van het brein gaat door al het overbodige trouwens ook veel beter werken, net zoals de harde schijf van je laptop.
🚰
Samenvatting
Spullen brengen heel wat stress met zich mee. Zowel door het willen hebben van spullen als het moeten onderhouden van de spullen, kunnen we stress ervaren. Daarnaast hebben spullen een energetische invloed op ons brein wat niet alleen stress met zich mee kan brengen, maar er ook voor kan zorgen dat onze harde schijf probeert te werken terwijl hij al overvol zit en we dus minder energie over houden voor geluk.
Wist jij dat alles in het leven een energetische kracht op elkaar uitoefent?
Disclaimer: De theorie in dit artikel is gebaseerd op feiten die ik de afgelopen jaren over minimalisme heb gelezen voor mijn scriptie, maar ook binnen mijn opleiding happiness coaching. Ik claim deze feiten dus niet als mijn eigen bevindingen.
Een reactie posten