5 Alternatieven voor meditatie

Opengeslagen boek op een wit laken met daarop een schoteltje en een tasje koffie.
Kan jij net als ik niet meer tellen hoe vaak mensen je al hebben gezegd dat je eens moet mediteren? Heb jij net als ik het idee dat je net méér stress krijgt wanneer je meditatie een kans geeft? Dan heb ik goed nieuws voor jou, want mediteren is meer dan alleen op een stoel zitten en naar je ademhaling luisteren. Je kan
 ook op andere manieren mediteren bijvoorbeeld door: 
1. Muziek luisteren
Muziek luisteren kan je volledig tot rust brengen, mits je kiest voor de juiste soort muziek. Wanneer ik tot rust wil komen, vind ik het heerlijk om te luisteren naar het geluid van een piano of van stromend water (al is dat laatste niet echt muziek). Gelukkig bestaan er op Spotify genoeg playlists die speciaal werden gemaakt om tot rust te komen en te mediteren.

2. Kleuren 
Door dingen in te kleuren, zijn je gedachten enkel en alleen bij het inkleuren van je tekening en het kiezen van de juiste kleuren. Print zo dadelijk eens een tekening uit en begin hem maar in te kleuren. Je zal zien dat het werkt. 

3. Puzzelen
De hele corona periode heeft ervoor gezorgd dat meer en meer mensen opnieuw zijn beginnen puzzelen. Puzzelen is niet alleen enorm handig tegen verveling, maar dus ook om je gedachten uit te zetten en dus te mediteren. Heb jij er namelijk al eens bij stil gestaan dat wanneer je puzzelt, je echt volledig bent gefocust op het vinden van de juiste stukjes in plaats van op wat er in je hoofd gebeurt?

🚰
4. Schrijven 
En dan bedoel ik niet typen, maar echt schrijven met een pen. Neem er een boekje bij en schrijf zonder doel al je gedachten op. Op deze manier vloeien al je gedachten uit je hoofd en vallen ze neer op je papier. Doe dit lekker op je eigen manier, heb je meer zin om woorden door elkaar te schrijven dan perfecte zinnen te noteren? Lekker doen! 

5. Fictie lezen
Met je neus in een fictieboek, reis je zonder dat je het beseft naar een andere wereld en dus ook uit je hoofd. Wanneer je een goed boek leest, voel je je vaak zo verbonden met de personages dat je even niets anders meer kan dan leven in hun wereld. Het boek waarbij ik dit gevoel het meest had, was 'Waar het licht is' van Jennifer Niven. (Absolute aanrader!) 

Doe jij aan mediteren?

"We moeten nooit vergeten tijd te nemen om tijd te verspillen." -Inès de la Fressange

Een reactie posten