Mentale gezondheid en rode neuzen

Het leek wel alsof alles om me heen opeens was verdwenen. Ik kon niets meer horen en mijn ogen lieten enkel nog een waas van grijs en wit zien. Het water van de douche kletterde op me neer en ik had echt het gevoel dat ik zou gaan verdrinken. De paniek werd als maar groter en ook ademen lukte niet meer dus ging ik hyperventileren. Ik kon niets anders dan op de grond zakken, wachtende tot het eindelijk over zou gaan. 
Dit was mijn laatste paniekaanval tot hier toe in een notendop. Hij vond ondertussen bijna 4 maanden geleden plaats. Die maanden daarvoor had ik ze bijna maandelijks. Waar die paniekaanvallen vandaan kwamen? Van alle shit die er zich de afgelopen maanden afspeelde. Ergens in maart was ik er klaar mee. De paniekaanvallen werden op dat moment alleen maar heftiger en ik had totaal geen controle meer over wat ik aan het doen was. Ik wist dat ik mezelf, maar ook anderen in gevaar kon brengen moest dit buitenshuis gebeuren en dus ging ik naar de psychiatrie. 

Ik heb het hier eigenlijk nooit gedeeld, gewoon omdat ik niet zo goed wist hoe of wat. Maar ja, ik heb de laatste week van de paasvakantie en de week daarna op de kinderpsychiatrie gezeten en het voelt stiekem toch wel veel moeilijker om te vertellen dan dat ik in gedachten had. 

De reden dat ik dit vertel is eigenlijk omdat ik echt heel veel geluk heb gehad. Ze hadden praktisch direct plek voor mij op de afdeling.  Helaas, heeft niet iedereen dat geluk en zijn er heel veel jongeren die op verschrikkelijk lange wachtlijsten komen te staan. Zowel bij psychologen als bij psychiaters. Daarom hebben verschillende organisaties Rode neuzen dag ook in BelgiĆ« tot leven geroepen. 

Dit jaar wilt Rode Neuzen dag zijn focus leggen op alle jongeren in Vlaanderen. Dit omdat wij het allemaal verdienen om mentaal sterk in onze schoenen te staan. Wij zijn tenslotte de toekomst van morgen, dus wij moeten gewoon gehoord worden. Of 'de grote mensen' het nu leuk vinden of niet, wij zijn #generationstronger.

Omdat dit goede doel zoals jullie dus wel merken dicht bij mijn hart ligt, heb ik zelf een kleine actie opgesteld om het doel te steunen. Lezen heeft mij erg geholpen om af en toe eens uit alle shit te klimmen en daarom verkoop ik bladwijzers.

Je kan de bladwijzers kopen via instagram voor €2 excl. verzendkosten. Deze €2 zal op 29 november gestort worden op de rekening van de actie en dan zal ik ook aankondigen hoeveel wij via deze actie hebben ingezameld. Iedere bladwijzer is uniek en speciaal voor jouw gemaakt. Momenteel staan er al drie setjes klaar om uit gekozen te worden, maar er komen er nog veel meer aan dus ga het account zeker even volgen.


Dit bericht bekijken op Instagram

29 november is het zo ver. De 5de editie van Rode neuzen dag. Een goed doel dat dicht bij mijn hart ligt. Ik ben Amber, een 18-jarig meisje dat net als vele anderen dagelijks vecht met haar mentale gezondheid. Toen ik dringend hulp nodig had, besefte ik pas dat de mogelijkheden eigenlijk nog heel beperkt zijn. Wachtlijsten van psychologen en psychiaters zijn echt verschrikkelijk lang waardoor vele jongeren niet de kans krijgen om op tijd geholpen te worden. Rode neuzen dag doet daar iets aan. Ik wilde vorig jaar op school heel graag iets doen, maar dat kwam toen allemaal niet zo goed uit. Daarom doe ik het nu gewoon zelf #generationstronger. Koop een setje boekenleggers voor 2€ (excl. verzendkosten) en help samen met mij #generationstronger. BESTELLEN KAN VIA DM! Want de jeugd van vandaag is de toekomst van morgen en wij willen daar mentaal klaar voor zijn. Disclaimer: Al het geld dat ingezameld wordt (excl. verzendkosten) zal op 29november gestort worden op de rekening van rode neuzen dag. Wat wij samen hebben ingezameld zal dan ook op dit acc verschijnen. Heb jij geen bladwijzer nodig maar wil je dit doel wel heel graag steunen? Dat kan natuurlijk ook via rodeneuzendag.be Veel leesplezier!
Een bericht gedeeld door Bladwijzers Voor Rode Neuzen (@bookmarksforyouth) op

Verder wil ik jullie allemaal heel veel liefde toesturen op deze bijzondere dag. Jullie zijn het stuk voor stuk waard om gelukkig te zijn en het leven te leven waar jij van droomt. Wees niet bang om hulp te vragen wanneer het even niet goed gaat en vergeet niet dat mijn dm altijd open staat voor moest je je hart eens willen luchten. Samen staan we sterker. 

Liefs, 
Amber 


Be enough for yourself first. The rest of the world can wait.

3 opmerkingen

  1. Je bent een sterke meid Amber. We geloven in je.
    Do what makes your soul better.
    Liefs.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ooh zo goed dat je dit hier deelt!! & die actie is kei tof! ik ga zeker een bookmark kopen :)

    BeantwoordenVerwijderen