Daphne over haar zoektocht naar hulp

Ik ben Daphne (21) en kom uit België. Ik heb al sinds mijn 15de last van psychische problemen die ik probeerde verwerken via automutilatie. Toen ik 20 was, hebben ze uiteindelijk een borderline persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. Nu schrijf ik op mijn blog om het taboe rond geestelijke gezondheid te verbreken en ben ik opzoek naar hulp omdat ik alle zwarte gedachten niet alleen kan dragen en oplossen. Vandaag wil het hebben over welke hulp ik al heb gehad en wat ik van deze hulp vond. 

CLB
De eerste hulp die ik kreeg rond psychische problemen was van het CLB (Centrum voor Leerlingen Begeleiding). Daar ging ik een volledig jaar wekelijks praten over het pestgedrag in de klas en allerlei andere problemen. Na dat jaar heb ik het CLB wat laten vallen, jammer want ik had er eigenlijk wel veel aan. Als je een goed CLB hebt zou ik daar zeker eens naartoe gaan als schoolgaande jongeren. Je krijgt er gratis en voor niks een (goed) luisterend oor.

Reling Crisis Team
Na jaren geen hulp gehad te hebben zat ik terug heel diep. Ik bleef thuis van school, ik begon terug te automutileren enzovoort. In februari 2018 werd ik door mijn huisdokter doorverwezen naar het crisis team van Reling. 

Na een intake gesprek en overleg met de dokter, kwamen er 2 tot 3 keer per week een 2 à 3 verpleegkundige naar mijn huis voor een gesprek. Bij de ene voelde ik me wat meer op mijn gemak dan de andere. De crisis ging na een maand voorbij en dus hun hulp ook. Ik werd op de wachtlijst gezet voor het CGG in Hasselt.

JAC (Hasselt)
Omdat ik pas in juni 2018 terecht kon bij het CGG, moest ik nog enkele maanden zien te overbruggen. Daarom besloot ik om enkele keren op gesprek te gaan bij het JAC in Hasselt. Ik vond het fijn dat ze naar mij luisterde, maar door het feit dat dit slechts een tijdelijke oplossing was, vond ik het niet nodig om er alles te vertellen.

CGG (Hasselt)
Na mijn intakegesprek met een vrouw waarbij ik me niet op mijn gemak voelde, moest ik nog een maand wachten op mijn werkelijke gesprekken en hulp. Na enkele weken gesprekken gehad te hebben bij een lief jong meisje waar ik werkelijk iets heb van geleerd, merkte ik dat 1x om de week of twee weken toch niet genoeg was om me uit deze sleur te halen. Daarom raadde ze me de PAAZ in Hasselt aan.
PAAZ (Hasselt)
Op 20 juli 2018 ben ik dan in crisisopname gegaan op de PAAZ (psychiatrische afdeling in het algemeen ziekenhuis). Daar heb ik 5 weken verbleven om te leren omgaan met het piekeren, het deed me goed. Helaas was ik nog geen twee dagen thuis van de PAAZ toen ik terug in een zwart gat belande. Deze keer was de automutilatie erger. Midden september ben ik dan nog maar eens een week terug gegaan naar de PAAZ. Langer kon niet, maar aangezien ik langer nodig had werd ik doorgestuurd naar Asster.

Asster (Sint-Truiden)
Na mijn intake eind september 2018 vertelde ze mij dat een opname niet nodig was. Ik begreep er niets van. 'Ik wil wel dood...is dat normaal dan?' Ik had dus geen andere keuze meer dan opnieuw in crisisopname gaan. Op 5 oktober werd ik dus weer opgenomen in de crisis waar ik drie weken moest verblijven. Na die drie weken moest ik een vijftal maanden op dagtherapie gaan. Vijf maanden opname en wat heb ik uit deze opname gehaald? Niks.Voor mij geen positieve opname daar dus. Ze hebben me er buitengezet nadat ik eindelijk over mijn zelfmoord drang begon te praten. Ja hoor...thanks.

Na een maand thuis te zitten ben ik terug drie weken naar de PAAZ geweest en hebben ze me daar doorgestuurd naar Mentona.
Deze quote komt uit een van de gedichten van Daphne.

Mentona (Bilzen)
In juni 2019 had ik mijn eerste gesprek bij mijn psychologe. Ik voelde me meteen op mijn gemak bij haar. Iets wat ik bij niemand anders had. In de maanden juli en augustus ben ik maar 2x kunnen gaan wegens haar verlof, maar sinds september 2019 ga ik om de twee weken. Als ik in crisis zit zoekt ze een extra gaatje voor mij en ik kan haar altijd sturen of bellen. Ik ben zo blij met haar.

Waar sta ik nu op dit moment?
Op dit moment wacht ik tot ik kan opgenomen worden in OPC Duffel. In de tussentijd moet ik naar de huisdokter om Reling opnieuw in te schakelen. 

Wil je meer lezen over Daphne's zoektocht? Klik dan hier door naar haar blog. 

Berichtje van Amber: Zit jij na dit artikel met vragen? Wees dan niet bang om ze te stellen. Deze blog is een save place en ik wil er alles aan doen om jou zo goed mogelijk bij te staan en jouw vragen op te lossen. 

Een reactie posten