Minimalisme // Het verminderen van papiergebruik

Doorheen ons leven verzamelen we zo veel papier. Van cursussen, toetsen, samenvattingen en nota's als student tot rekeningen, brieven en andere belangrijke dingen als volwassene. Wat kan er weg en wat niet? Hoe kan ik organiseren wat ik echt moet bijhouden? Hoe kan ik de hoeveelheid papier die mijn huis binnenkomt beperken? Je leest het allemaal hier. 

Disclaimer: Ik kan alleen spreken vanuit mijn ervaringen met papier als studente. 😉

Om te beginnen is het natuurlijk heel handig dat je ziet hoeveel papier je eigenlijk hebt (dat nog geen plek heeft). Daarom heb ik alle papieren uit mijn kamer, die nog geen plek hadden, in een doorzichtige doos gestoken. (Je kan ze ook gewoon op je bureau gooien ofc.) 

Hierna heb ik die één voor één gesorteerd op stapels. Omdat mijn papieren vooral bestonden uit dingen voor school, sorteerde ik alles eerst vak per vak. Persoonlijke papieren gingen ook op een stapel en zo verder. Eerst werd alles een beetje grof gesorteerd zodat ik daarna makkelijker en sneller kon uitzoeken welke papieren in de papierbak mochten en welke ik moest bijhouden. 


De papieren die ik bij moest houden, sorteerde ik dan nu minder grof in stapeltjes van taken en toetsen, cursussen en samenvattingen waardoor mijn hele kamer gevuld werd met stapeltjes. Uiteindelijk gaf ik deze stapeltjes allemaal een plekje en waren mijn papieren opgeruimd. Het klinkt eigenlijk allemaal heel simpel, maar in de realiteit is het best een hele klus. Zeker wanneer je je papieren ook nog allemaal op nummer moet steken. (Want wie heeft er nu tijd om ordelijk te blijven tijdens de examens?) 


Hoe orden ik mijn papieren?

Normaal gesproken steek ik op het einde van het schooljaar al mijn papieren vak per vak bij elkaar gebonden in een doos, maar omdat ik volgend jaar mijn 6de nog een keertje mag doen via middenjury, (yay me), heb ik mijn samenvattingen in een grote kaft gestoken. Zo kan ik er volgend jaar makkelijker gebruik van maken. Andere papieren berg ik op in een accordeonmap van de Hema, maar helaas zit er in die map ondanks alle pogingen nog steeds niet zoveel structuur. Zo verdwijnen er posters in die ik kocht en kreeg om flat lays mee te maken, gaan er kaartjes in die ik per post kreeg en eigenlijk ja, gewoon alle andere papieren die ik heb. Dus als er iemand daar nog een goede oplossing voor heeft, let me know.

Hoe verminder ik mijn papiergebruik? 

Dit is en blijft natuurlijk een rubriek over een weg naar minimalisme en hoewel ik een hele hoop papieren in de papierbak heb gegooid, gaat dat mijn papiergebruik hoogstwaarschijnlijk niet perse verminderen. Daarom ga ik proberen om volgende tips vanaf nu toe te passen: 
1) 2 pagina's op één papier afdrukken en/of dubbelzijdig printen.
Helaas print mijn printer niet dubbelzijdig, maar sinds kort heb ik ontdekt dat je tot 16 bladzijden kan afdrukken op 1 pagina. Als ik nu dus nog iets moet printen, print ik eigenlijk alles in A5 formaat op een A4tje zodat alles met twee pagina's naast elkaar kan. 

2) Voor en achterkant gebruiken

Een voor de hand liggende tip denk je wel, maar eigenlijk doe ik dat bijna nooit. Zowel niet op losse papieren als in schriften. Ondertussen al wel vaker, gelukkig. 
Even een leeg lijstje tonen zodat jullie nog niet weten met wat ik bezig ben 😝
3) Digitaal gaan
Er zijn heel veel dingen die ik op papier doe die ik evengoed ook digitaal zou kunnen doen. Een to do list maken bijvoorbeeld. Ik weet niet waarom ik dat nog steeds op papier doe, want digitaal kan ik veel makkelijker dingen aanpassen en verschuiven. Maar ook daar komt stilletjes verandering in dankzij wunderlist (een app die ik ondertussen ook al jaren gebruik om andere lijstjes op te zetten).

4) Vermijd nieuwe schriftjes 
Ik ben verzot op schriften, dat is in dit artikel wel gebleken,  maar wat je daar ook merkt, is dat ik 90% van mijn schriften niet gebruik. Helaas zijn er voor die schriften ook bomen gekapt en is het ook een vorm van paper clutter, dus daarom ga ik de komende tijd (al heb ik denk ik genoeg schriften voor de rest van mijn leven) geen schriften meer toelaten in mijn huis. 

Dit was voorlopig mijn weg naar minder papier. Er kan nog best wat aan geprutst worden en ik kan nog best wat tips gebruiken om mijn hoeveelheid papier gebruik te verminderen, dus daarom deze vraag aan jou: 

Wat doe jij om zo weinig mogelijk papier in je huis toe te laten?

Een reactie posten