Unfollow the bullshit

De lente is in het land, altants op papier, want als ik buiten kom, vind ik het toch echt nog veel te koud om al van lente te spreken maar kom. Als ik aan de lente denk, dan denk ik aan 2 dingen: paaseieren en de wel bekende lenteschoonmaak. Dit jaar neem ik mijn lenteschoonmaak erg serieus, dat hoort er nu eenmaal bij als je je leven wil veranderen, dan moet alles anders en zo ook mijn aanpak van de lenteschoonmaak. 

Normaal gesproken is de lenteschoonmaak voor mij iets dat enkel draait rond de materiĆ«le dingen, ik poets alles even op, gooi weg wat ik niet meer nodig heb en leg alles wat rondslingert weer op zijn plaats. Dit jaar is dat niet het enige dat ik onderhanden neem. Ik weet niet hoe vaak ik het ondertussen al getipt heb en hoe vaak jullie het nu ondertussen al gelezen hebben, maar ik wil mijn leven veranderen en de lenteschoonmaak gaat mij daar dit jaar bij helpen. Ik ga namelijk ook in mijn hoofd en digitaal dingen weggooien en opruimen. Vandaag staat mijn sociale media op het programma en unfollow ik alle bullshit. 

Wat bedoel ik hiermee?

Ik merkte de laatste tijd hoe veel rommel ik te zien kreeg op mijn social media. Het begon op YouTube toen ik zag dat ik een hele groot deel van de video's in mijn abonnementen niet eens keek. Dit zette mij aan het denken en zorgde er voor dat ik ook eens door mijn Facebook scrolde, een berg aan memes van mensen die ik eigenlijk niet eens ken, maar waar ik gewoon mee op school heb gezeten. Daarna was Instagram aan de beurt, ook daar volgde ik een hele hoop accounts die of niet meer in gebruik waren of feeds waarvan ik de foto's eigenlijk helemaal niet leuk vind. Je snapt het al, al deze  profielen heb ik ontvolgt. Op Facebook was die verandering zo erg dat Facebook mij nu vraagt om nieuwe vrienden te zoeken en op Instagram heb ik bij meer dan 100 mensen op unfollow gedrukt. 

Waarom deed ik dit?

Ik spendeer een hele hoop tijd achter social media om inspiratie te zoeken voor artikels en ik was gewoon helemaal klaar met alle onzin die ik te zien kreeg. Ik werd ook meer en meer gefrustreerd van het feit dat iedereen maar hetzelfde bleef posten en er gingen zo veel uren voorbij waarin ik daar mijn YouTube lijst scrolde op zoek naar die ene video die me wel aansprak om te kijken. Het was dus vooral om de onzin uit mijn leven te verwijderen, maar ook om tijd te besparen, want als je minder mensen volgt op Instagram, verschijnen er minder nieuwe foto's op je tijdlijn en verspil je minder tijd met scrollen. 

Wat waren de resultaten? 

Gek genoeg voel ik me hierdoor echt al een heel stuk beter. Het voelt een beetje als een nieuw  begin, een schone lei. Mijn social media kanalen zijn zo veel overzichtelijker en elke keer als ik toch nog iets tegenkom dat ik onzin vind, dan verwijder ik het gewoon. Het heeft echt gezorgd voor ruimte in mijn hoofd en ik heb niet meer het gevoel dat ik altijd van alles op de  hoogte moet zijn. Het geeft een vrij gevoel. Dat klinkt vast super raar, maar het voelt vrij omdat ik nu niet meer vast zit aan die sociale media en elke dag trek ik mezelf losser en losser van wat de sociale media vind dat ik moet doen en doe ik meer mijn eigen ding en dat is waarom ik me zo goed voel bij mijn keuze om alle onzin te ontvolgen. 

Dit is mijn kijk op het ontvolgen van dingen waar je uiteindelijk toch niets aan hebt en ook meteen deel 1 van mijn lenteschoonmaak. 

Hoe zit het met jouw social media? Een berg onzin of enkel wat jij oprecht heel leuk vindt? 

4 opmerkingen

 1. Wauw, echt goed van jou Amber, ikzelf volg ook maar onder de 100 mensen op mijn blog account en daardoor krijg ik echt alleen de mooie en leuke dingen te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit moet ik dringend ook eens doen. Ik spendeer dagelijks inderdaad ook wel wat tijd op social media en dan is het alleen maar leuk om enkel positieve en leuke content te zien te krijgen. Voornamelijk Facebook ergert mij tegenwoordig nogal. Ik denk er al een tijdje aan om het gewoon volledig te verwijderen, maar dat durf ik dan ook weer niet. Alsof ik iets ga missen als ik het niet meer heb. Stom eigenlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knap, en fijn dat het werkte! Hopelijk doet die lenteschoonmaak je deugd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat moet ik eigenlijk ook doen! Ik volg op Youtube te veel accounts die ik eigenlijk niet eens kijk! Hetzelfde geldt eigenlijk voor Bloglovin'.

  BeantwoordenVerwijderen