Gewoon doen

Het is alweer 17 september en dat wilt zeggen dat het tijd is voor de allerlaatste terugblik en opdracht van mijn project tacking back control. Vorige maand besloot ik om 30 dagen minder sociale media te gebruiken. Of dat gelukt is en wat ik de komende 30 dagen ga doen, lees je hier. 

Is het mij gelukt?
Het doel was kort samengevat om 30 dagen minder actief te zijn op sociale media. Om dat te kunnen bereiken, had ik mezelf enkele regels gegeven. YouTube en Pinterest verdwenen van mijn gsm, maar toen ik merkte dat ik Pinterest vaak nodig had om onderweg dingen aan mensen te laten zien, wisselde ik Pinterest om voor messenger en dus verdween ergens begin september messenger van mijn telefoon. 

Die 5 dagen zonder sociale media heb ik helaas niet uitgevoerd, eerlijk is eerlijk, het is echt veel moeilijker dan ik dacht. Als blogger lijkt het wel dat ik constant sociale media nodig heb. Pinterest voor inspiratie, Instagram om mijn content op te delen, Facebook om samenwerkingen te zoeken (langleven die ontelbare fbgroepen voor bloggers) en ga zo maar door. 

MAAR: Ik heb naar mijn gevoel wel minder sociale media gebruikt dan anders en uiteindelijk was dat het hoofddoel van deze challenge. 

Wat vond ik ervan?
Eerlijk gezegd heb ik het gevoel dat het me niet zo goed gelukt is omdat ik op voorhand niet echt had nagedacht over de challenge. Zo had ik niet met mezelf afgesproken wanneer ik wel mocht netflixen en viel ik meteen terug in mijn oude gewoontesen was ik even vergeten dat ik een online cursus zou volgen. 

Wat ik heel fijn vond was het feit dat ik me bewuster werd van alle tijd die ik verspil aan sociale media en dat ik daarom ook veel bewuster kies om af en toe eens geen tijd te verspillen aan sociale media. Dit zorgde er dan weer voor dat ik veel meer dingen ben beginnen doen en dat ik mijn nieuwe challenge, dit keer door er even over na te denken ook meteen gevonden had. 

Wat is de nieuwe challenge?
De komende 30 dagen ga ik dingen gewoon doen. Ik ben een echte dromer, ik droom van vanalles, maar ik maak nooit echt concrete plannen. Alles blijft daardoor wat ronddwalen in mijn hoofd en dat maakt mij vaak echt verschrikkelijk moe. Dingen als planten water geven, of die pen die op mijn bureau ligt weer op zijn plek leggen, stel ik meestal uit, maar in mijn hoofd wordt er iedere 5 minuten weer geroepen dat ik dat nog moet doen. (Kleine voorbeelden, maar ze hebben wel een groot effect.) 

Door minder tijd te steken in sociale media, merkte ik hoe fijn ik het vond om dingen gewoon meteen te doen wanneer het in me op kwam. Bedacht ik mij tijdens het ontbijten dat ik de planten nog moest water geven, dan deed ik dat vlak nadat ik mijn kom in de afwasmachine zette. Bedacht ik mij iets anders dat ik nog moest doen, maar paste het even niet, dan schreef ik het op zodat het uit mijn hoofd was. 

Eigenlijk is het dus niet eerlijk, want ik doe het ondertussen wel al, maar ik wil zien of ik het de komende 30 dagen weet voort te zetten en ik wil het ook wat grootser aanpakken. Momenteel deed ik eigenlijk gewoon alles dat maar 2 tot 5 minuten van mijn tijd zou kosten meteen, maar ik wil de komende 30 dagen ook dingen doen die meer van mijn tijd kosten. Alle dingen die ik al zo lang uitstel gewoon eindelijk eens doen. 

Om het deze keer eindelijk eens tot een goed einde te brengen, ga ik een lijstje maken met alle dingen die ik de komende 30 dagen wil doen. Van de kleinste dingen tot de grootste dingen die ik al verschrikkelijk lang uitstel. Ik ga ze gewoon doen. 

Wat is jouw doel deze maand?

6 opmerkingen

 1. jaa, ik heb het ook eens geprobeerd, maar ik ben echt verslaafd, zo erg om te beseffen! de laatste tijd zit ik wel niet meer zo heeeel veel op social media dus het is al een stuk verbeterd! enjoy de volgende maand :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk! Ik heb vorig jaar (of het jaar daarvoor alweer, geen idee haha!) Snapchat verwijderd en flink verminderd in social media gebruik, wat een rust! De afgelopen maanden kakte dat er weer bij in en dat heb ik gemerkt... Maar ik ben weer goed op weg met minderen.

  Zoals jij al zei, je kan zoveel dingen doen met de tijd die je overhoud i.p.v. doelloos scrollen en likes uitdelen.

  Groetjes x!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste is zooooo waar! Ik voel mij door die 30 dagen opeens een echte girlboss door alle dingen die ik opeen gedaan krijg op een dag.
   Groetjes terug ;)

   Verwijderen
 3. Leuk dat je de uitdaging aan bent gegaan. Ik heb zelf al jaren geen Facebook(ook geen messenger) op mijn telefoon, Snapchat staat er ook al jaren niet meer op, en voor Instagram heb ik een timer ingesteld op 45 minuten. Ik vind het onwijs fijn om in het moment te leven, en niet constant bezig te zijn met social media. Ondanks dat het voor het bloggen wel handig kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb echt al zo lang geen snapchat meer dat ik al was vergeten dat dat nog bestaat... woops. Ik heb zelf ook allerlei timers op mijn gsm staan voor verschillende apps, maar het lijkt niet te helpen omdat die stap naar het ontgrendelen zo klein is... Iets met gebrek aan karakter op dat vlak denk ik. Ik zou mijn facebook ook graag willen verwijderen, maar ik merk de laatste tijd steeds meer hoe vaak ik het gebruik voor mijn blog. Wel heb ik bijna al mijn zogezegde vrienden er enkele weken terug allemaal afgezwierd zodat ik bijna alleen nog maar de blog gerelateerde dingen zie.

   Ik ga het idee van minderen wel voortzetten, maar eerst ga ik er even goed over nadenken hoe ik dat ga doen.

   Verwijderen