Tips om geld te besparen

Het leven draait om geld, heel veel geld. Alles wordt duurder en duurder en dat is lastig want het is niet dat je meer gaat verdienen doordat alles duurder wordt. Geld verdienen is één ding, je kan werken, geld vragen op je verjaardag, zakgeld krijgen of wat jij ook doet om centen te verdienen, maar die centen dan ook effectief bijhouden kan moeilijk zijn. Ik dacht daarom eens diep na over hoe ik mijn geld spaar en heb daaruit deze 10 tips gehaald. Succes!1. Eten en drinken van thuis
Neem eten en drinken van thuis mee naar school/werk. Hoe klein dat bedrag op dat moment ook mag lijken, als je optelt hoeveel dit op maandelijkse en zelfs wekelijkse basis kost, bespaar je echt heel veel door eten en drinken mee te nemen van thuis. 

2. Wekelijks of maandelijks budget
Geef jezelf een maximum bedrag dat jij kan uitgeven deze week/maand. Als je nog over hebt kan je dit in een aparte spaarpot steken voor in de toekomst. Als je te weinig hebt is het misschien eens een goed idee om te kijken waarom dat zo is. 

3. Schrijf op wat in en uit gaat
Als je duidelijk opschrijft wat je binnenkrijgt en wat je uitgeeft (doe dit in verschillende kleuren), kan het helpen om minder uit te geven. Je krijgt namelijk een duidelijk overzicht van alles waar je geld aan uitgeeft. 

4. Shop goedkoper
Is het echt nodig om je kleren te kopen bij duurdere kledingwinkels? Je schoolspullen bij van die speciale stationery zaakjes? Neen, kleren kan je kopen bij grotere merken als H&M en Mango, in beide van die winkels kan je heel wat scoren voor slecht 10€ en dat scheelt echt heel wat. Voor schriften en pennen kan je naar de Action, Colruyt, Kruidvat, ALDI etc. etc.. Voor slechts een paar cent kan je heel wat leuke dingen kopen, want ook deze ketens doen tegenwoordig de moeite om hip en trendy spullen te verkopen. 

5. Heb ik dit echt nodig?
Stel jezelf de vraag 'Heb ik dit echt nodig?' Sta je weer voor het rek vol schriften en wil je dat ene notitieboekje echt heel graag meenemen, maar heb je thuis al 100 van die schriftjes liggen waar nog niet in wordt geschreven, koop het dan niet. Denk na over de dingen die je al hebt en vraag jezelf eens af of de aankoop die je wil doen nu echt je leven gaat verbeteren. 
6. Minder mobiele data
Iedereen gebruikt tegenwoordig mobiele data en gaat heel snel, heel makkelijk over zijn limiet. Dit wil zeggen dat je weer zal moeten bijbetalen en dat is nu net wat we niet willen. Sinds ik enkele maanden terug een ontdekking gedaan heb, kan ik mijn mobiele data een hele maand gebruiken zonder meer te moeten betalen en zelfs nog mobiele data over houden. Ik heb zelf een IPhone, dus ik weet niet zeker of andere gsm toestellen dit ook hebben. Wanneer je naar je instellingen gaat en daar je mobiele data opzet, kan je naar onder scrollen en de apps die je niet met mobiele data gebruikt uitschakelen.  Zelf heb ik enkel mijn Messenger, Pinterest en Instagram ingeschakeld staan, maar als ik iets anders nodig heb schakel ik dat weer even in om het daarna weer uit te schakelen. Door dit te doen is je mobiele data niets steeds bezig met het updaten van andere apps en verbruik dus minder mobiele data. 
7. Leg je geld waar je er niet te snel naar kan grijpen
Als je je geld legt waar je er niet te veel moeite voor moet doen om het te pakken, zal je sneller geneigd zijn om toch nog die €10 in je portemonnee te steken en die daarna ook uit te geven. Leg daarom je geld ergens waar je er moeite voor moet doen. 

8. Betaal cash
Zet je geld op de bank, maar betaal wel cash. Dit heeft te maken met tip 2 haal iedere week/maand een budget van je rekening en betaal cash. Je zult zien dat je je door cash te betalen beter bewust bent van wat je uitgeeft en daardoor zal je minder willen uitgeven. 

9. Kleingeld apart 
Neem een grote fles/glazen pot (of iets anders waar je je geld in kwijt kan) en vul deze met kleingeld. Tijdens het opruimen van je huis/kamer vind je gegarandeerd muntjes die rondslingeren, ook in je handtassen en jaszakken valt er ook vaak geld te vinden, bewaar deze munten op één plek en kom hier NIET aan tot hij helemaal vol is. (Niet vlaspelen en een klein potje pakken hé!) 

10. New Rules
Maak een lijstje met regels/taken die je moet uitvoeren en link er een bepaald bedrag aan vast. Bijvoorbeeld: een boek uit lezen = €1. Als je dan een boek uit hebt gelezen steek je 1 euro in een spaarpot waar je absoluut niet mag aankomen, maar wel een ander potje dan bij tip 9. Als je een bepaalde slecht gewoonte hebt kan je jezelf straffen door het bedrag op te krikken en elke keer dat bedrag in het potje stoppen als je weer eens slecht bezig bent. 
Je kan dus regels maken om slechte gewoontes te doorbreken, maar ook een lijstje met leuke dingen als dat beter werkt. 

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips die ik jullie kan geven, maar deze vond ik voor dit artikel toch de leukste en makkelijkste om uit te voeren. 

Wat is jouw gouden tip om geld te besparen?

1 opmerking

  1. Goede tips!! Ik heb eigenlijk geen tip, maar wat ik doe is gewoon goed nadenken. Soms iets te goed waar ik achteraf spijt van krijg haha

    BeantwoordenVerwijderen