Af en toe kind zijn

Als kind kleur je er op los, blaadjes papier worden gevuld met roze olifanten, paarse bomen, groene zonnen, oranje zeeën en nog zo veel meer. Maar vanaf het moment dat je naar school gaat, wordt je geleerd dat een zee een blauwe kleur krijgt, een olifant toch echt wel grijs moet en die zon toch echt wel geel. Naarmate je ouder wordt, wordt er ook van jou verwacht dat je je met iets anders bezig gaat houden dan met kleuren en daarom doen de meeste mensen die ik ken daar ook niet meer aan, maar in dit artikel leg ik je haarfijn uit waarom we weer met zen alle aan het kleuren moeten.

Je maakt je hoofd leeg

Wanneer je aan je bureau gaat zitten met je kleurpotloden, een leuke kleurplaat en rustige muziek en je je focust op het binnen de lijntjes kleuren, maak je je hoofd leeg. Dit komt omdat je zo gefocust bent op het kleuren. Als jullie mijn blog al wat langer lezen, weten jullie hoe een grote chaos het vaak in mijn hoofd kan zijn, maar wanneer ik aan het kleuren ben, heb ik het gevoel dat ik mijn gedachten even uit kan zetten en dat voel ooh zo fijn.

Je wordt er kalm van

Als je snel last hebt van stress, is het inkleuren van iets een goede tip om even te ontstressen. Wanneer ik weer aan multitasken wil gaan doen omdat ik anders mijn deadlines niet haal en als een kip zonder kop door het huis begin te wandelen met tranen dolend over mijn wangen, probeer ik er even een paar potloden en mijn kleurboek bij te pakken om mezelf te kalmeren en ik heb gemerkt dat dit echt werkt. 

No ons gives a sh*t

Niemand hoeft te zien wat jij hebt gekleurd, dus kleur die olifanten roze, die zee oranje, die zon groen en die bomen paars, want who gives a sh*it? Niemand! Laat jou creativiteit de vrije loop en trek gewoon een potlood uit dat bakje en begin er de eerste witte vlakken die jij tegenkomt mee te kleuren. Zelfs al jij zin hebt om gewoon wat krassen te maken en helemaal buiten de lijnen wilt gaan omdat dat is hoe jij je op dat moment voelt, doe het gewoon! Je gaat je hierdoor zo veel beter voelen. 

Je hoeft geen woorden te gebruiken 

Als je je slecht voelt is het beste wat je kan doen schrijven wat je voelt, dat is toch wat men zegt, maar niet iedereen is zo goed met woorden en daarom is kleuren een goed alternatief. Door de kleuren die je gebruikt in je tekening, de manier waarop je de vakjes kleurt of gewoon al door wat je inkleurt, kan je je gevoelens ook de vrije loop laten gaan. Grijp naar donkere kleuren als het echt slecht gaat en kras die woede, dat verdriet gewoon heerlijk van je af. Kleur hard, kleur zacht, kleur roze, kleur zwart. Het maakt allemaal niet uit want jouw gevoelens komen uiteindelijk op dat blad te staan en der is niemand waarmee jij die moet delen. 

Je creëert iets 

Nog een tip die iedereen altijd naar je kop gooit als je je slecht voelt, is dat je iets moet creëren. Dit zeggen ze omdat je daarna blij wordt van het feit dat je iets hebt afgemaakt of gecreëerd hebt. Voor kleuren hoef je niet creatief te zijn geboren en kan je  gewoon met een potlood over een wit blad gaan en vakjes inkleuren, maar al is het dat maar, je hebt iets gecreëerd en zal dus inderdaad blij worden als het af is. Je wordt overigens altijd blij als je iets af hebt gemaakt, dat is namelijk keer op keer weer een kleine overwinning en daar mag je blij om zijn. 
Er bestaan niet alleen kleurboeken maar ook schriften met kaartjes die je kan inkleuren en daarna kan uitscheuren om op te sturen, ook op internet kan je een heleboel kleurplaten vinden. Dus op een gebrek van kleurplaten voor tieners/volwassenen, kan je het niet steken. Schaf dus een boek aan of druk enkele blaadjes af, neem er enkele potloden in felle kleuren bij en ga aan de slag. Je voelt je hierdoor echt veel beter. Geloof me nu maar. 

Kleur jij vaak? Zo nee, ben je van plan dat nu wel te doen?  

1 opmerking

  1. Oh, wat een fijn inspirerend artikeltje, Amber!
    Ik kleurde vroeger zo graag, maar zoals je zegt, doen mensen van onze leeftijd dat veel te weinig!! Ik zou er eigenlijk ook dringend eens terug aan moeten beginnen! Ik ben namelijk een echte stress-kip, en ik weet nooit goed wat doen, misschien dat dit me wel eens kan helpen :)

    BeantwoordenVerwijderen