Minimalisme // De start van mijn weg naar minimalistisch leven

Wie mij al langer volgt, weet dat het er al lang zat aan te komen: een rubriek over minimalisme en simplifying. Toen ik er iets meer dan een jaar geleden over hoorde, wist ik dat ik dat ook wilde doen, enkel bezitten wat mij blij maakt en het mezelf allemaal zo makkelijk mogelijk maken. Ondertussen heb ik er al zo veel over geleerd en ben ik er stiekem ook al aan begonnen, dus daarom is hier het eerste artikel over minimalisme.

In het eerste deel van de rubriek wil ik jullie meer vertellen over wat minimalisme en simplifying nu eigenlijk inhoudt, waarom ik het wil toepassen op mijn leven, hoe ik eraan ga beginnen en wat mijn streefdoel is. 

Wat is minimalisme?
Minimalisme is volgens de meeste woordenboeken een richting in de kunst waarbij alleen het wezenlijke en strikt noodzakelijke wordt weergegeven, maar hier en daar duikt ook een andere definitie van het minimalisme op en wordt minimalisme ook beschouwd als een manier van leven of levensbeschouwing die gericht is op het bezitten en het doen van het wezenlijke en het strikt noodzakelijke. 

Wanneer we verschillende minimalisten zouden vragen om minimalisme een definitie te geven, zullen hun antwoorden bijna allemaal op hetzelfde neerkomen: minimalisme is een middel dat helpt bij het leven van een betekenisvol leven. 

Belangrijk om weten is dat minimalisme, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, dus niet alleen draait om leven met zo weinig mogelijk spullen, maar om alles wat jou in het leven tegenhoudt om een leven te leven zoals jij het wilt te verwijderen. 
🚰
Kort samengevat is minimalisme dus een levensstijl die zich enkel focust op dat wat betekenis heeft. 

Wat is simplifying? 
Het woord zegt het eigenlijk zelf al, maar simplifying houdt in dat je het jezelf allemaal zo makkelijk mogelijk probeert te maken. Dit kan je doen door dingen te automatiseren via apps bijvoorbeeld. Minimalisme en simplifying hangen eigenlijk heel erg samen. Je leven wordt in vele gevallen namelijke simpeler doordat je minder spullen hebt, neem bijvoorbeeld het concept van een capasule wardrobe. Doordat je minder kleren in je kleerkast hebt, moet je in de ochtend minder lang nadenken over wat je gaat aandoen en word je leven dus makkelijker. 

Waarom wil ik het toepassen?
Wanneer er chaos in je leven is, is er chaos in je hoofd. Dat is gewoon zo. Dus daarom dacht ik: 'wat als ik de chaos in mijn leven nu gewoon weghaal, gaat de chaos in mijn hoofd dan ook weg?' Het antwoord op die vraag kan ik natuurlijk alleen maar beantwoorden als ik het ook effectief een kans geef natuurlijk. Daarnaast is het ook een goede manier om een beetje geld te besparen en meer tijd te maken voor dingen die ik oprecht leuk vind om te doen, zoals bloggen en herinneringen maken bijvoorbeeld. 

Hoe ga ik eraan beginnen?
Omdat ik in het begin van het schooljaar begonnen ben met het schrijven van een scriptie over minimalisme, heb ik de afgelopen maanden erg veel over het onderwerp gelezen, dat wil zeggen dat ik ondertussen al heel veel verschillende methodes van 'de weg naar' heb bestudeerd. Iedereen doet het anders en ook ik ga het gewoon lekker op mijn eigen manier doen. In baby stapjes en zonder al te veel druk. Ik ga gewoon starten waar ik op het moment zin in heb en ga vandaar uit wel weer verder. No pressure. Om deze reden ga ik ook geen schema maken voor deze rubriek. Het volgende deel komt wel wanneer het komt.

Wat is mijn streefdoel?
Minimalisme heeft gelukkig geen regels, dus ik kan doen en laten wat ik zelf wil op mijn weg naar minder. Het is dus niet dat ik mezelf een cijfer ga geven van dingen die ik wel nog mag hebben en wat niet. Ik wil gewoon alleen bezitten waarvan ik weet dat het mij gelukkig maakt en mezelf zo weinig mogelijk kleine dingen geven om over na te denken. Hoe meer ik over dingen moet nadenken, hoe sneller ik in paniek raak en daar kom ik echt niet verder mee. Mijn hoofd staat niet stil en ik moet daar de laatste tijden helaas heel veel slaap voor laten, dus ik hoop dat het via deze weg uiteindelijk allemaal beter zal worden. 

Ben jij bezig met minimalisme en simplifying? Zo ja, wat doet het bij jou?

"Minimalism is not about having less, it's about making room for more of what matters."

Ook leuk om te lezen: Minimaliseren makkelijker maken

2 opmerkingen

  1. ik vind minimalisme ook altijd zo'n interessant onderwerp, en ik denk dat ik het onbewust ook wel toepas! met spullen die ik wegdoe, maar ook met gesprekken of mensen waar ik mijn tijd niet aan wil verspillen, bijvoorbeeld! klinkt mss grof, maar soms heb je gewoon ergens geen zin in en dan hoeft dat ook niet, dus ja :) leuk artikel!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat goed dat jij er ook mee bezig bent! Het is inderdaad zo belangrijk om mensen die je niet gelukkig maken uit je leven te kikkeren. Ik doe het de laatste tijd ook steeds meer en steeds makkelijker.

    BeantwoordenVerwijderen