Het bijhouden van geluksmomenten

Wanneer je met mensen gaat praten over het feit dat de negativiteit je opslokt, dat je niet gelukkig bent of dat je het gewoon allemaal niet meer ziet zitten, wordt er gegarandeerd één keer gezegd dat je moet opschrijven wat je gelukkig maakt. Maar ook wanneer dat niet het geval is, is het een goed idee om de dingen die jou gelukkig maken te koesteren op een speciale manier en af en toe (op minder gelukkige dagen bijvoorbeeld) terug te kijken naar wat jij toen opschreef. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, vandaag deel ik er een paar.

1. De Happy Jar
Ik geloof dat de meeste het concept van de happy jar wel kennen, maar ik zal het toch nog even kort uitleggen. Het woord zegt het uiteindelijk wel zelf, maar je hebt dus een potje waarin je iedere dag een papiertje stopt waar je dingen op schrijft die je die dag gelukkig hebben gemaakt. Als je dan een slechte dag hebt, kan je de papiertjes er uit halen en ze teruglezen >> instant happiness

2. De agenda
Ik plan mijn dagen zelf altijd in een agenda omdat ik dit zelf echt heel handig vind. Wanneer je zelf ook gebruik maakt van een agenda kan je ergens waar je nog een plaatsje hebt in je dag een regeltje schrijven met wat jou die dag blij heeft gemaakt. 

Wat ik zelf doe, ik heb hier een aparte agenda voor, ik kocht begin dit jaar een goedkope agenda bij Hema en schrijf daar nu iedere keer wanneer ik er aan denk iets in dat mij gelukkig maakt op de juiste dag. 
3. In een schrift
Het vorige principe hoef je natuurlijk niet perse in een agenda te doen, maar kan ook gewoon los in een schriftje. Als je elke dag een lijntje van je schriftje vult, heb je later een heel boekje vol geluk. Je kan het trouwens nog leuker maken door de blaadjes te versieren en kleurtjes te gebruiken, want wie wordt er nu niet gelukkig van kleurtjes?

4. Op de foto 
Maak er een foto van. Ik begrijp dat je niet van alles een foto kan maken, maar van de meeste dingen kan dat uiteindelijk wel, maak er een foto van en plak die in een leuk schrift, dan kan je je geluksmomenten nog sneller herbeleven, je moet ze namelijk niet herlezen, maar kan ze gewoon herbekijken. 

5. Aan de muur 
Dit kan op verschillende manieren. Je kan bijvoorbeeld je foto's van nummer 4 op je muur plakken of in lijstjes stoppen, maar je kan ook een muur in je kamer uitzoeken en vol kleven met post-its in verschillende kleuren. Ik weet nog dat Finch uit 'Waar het licht is' dit deed met woorden die hij leuk vond en dat vind ik eigenlijk echt een leuk idee, vandaar dat ik dit ook even met jullie deel. 

Dit waren enkele manieren om jouw geluksmomenten bij te houden en nooit meer kwijt te raken. Hopelijk hebben jullie nu extra veel zin om op te gaan schrijven wat jou gelukkig maakt want ik moet toegeven, dit trucje werkt echt goed. 

Hoe hou jij je geluksmomenten bij?
It all begins and ends in your mind. What you give power to, has power over you. If you allow it. 

5 opmerkingen

  1. Goede tips om het bij te houden! Ik houd niet bij ..., maar dat moet ik wel gaan doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik probeer mijn geluksmomenten wel bij te houden, maar ben er niet altijd even goed in. Merk wel dat ik het in mijn hoofd al iets vaker doe, en dat is ook wat waard! Ben er wel een stuk positiever door geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik schrijf elke dag wel zo een 'one line a day' en meestal zijn dat wel dingetjes die me gelukkig maakte, dus ik doe het soms wel, maar toch moet ik er eens meer bij stilstaan denk ik :)

    BeantwoordenVerwijderen