De levenslessen van Gera

12.2.21

Tekst 'De levenslessen van Gera' op een paarse achtergrond versierd met zwarte en gifgroene details.
In "de levenslessen van..." delen anderen wat zij doorheen hun leven al geleerd hebben binnen hun zoektocht naar geluk. Deze keer is het de beurt aan Gera. Gera woont samen met haar man, kinderen en cavia's in Wageningen en deelt haar persoonlijke verhalen al jaren op GeraRaakt.nl

Belangrijke levenslessen
Door omstandigheden heb ik al vroeg in mijn leven het nodige meegemaakt en daardoor de nodige levenslessen geleerd. Deze lessen zijn voor mij enorm waardevol geweest omdat ik daardoor dichter bij mijn eigen gevoel ben gekomen. Ze helpen me om richting te geven op moeilijke momenten in mijn leven en als ik moeilijke beslissingen moet nemen. 

Er zijn voor mij twee belangrijke levenslessen die ik mijn kinderen ook leer en die ik graag met je wil delen. Nummer één: je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Nummer twee: alles is een keuze. 


Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk

Om deze te kunnen begrijpen moeten we een heel eind terug in mijn verleden. Mijn jeugd is door een aantal factoren niet bepaald makkelijk geweest. Als kind groeide ik op in een klein dorpje in Friesland. Omdat mijn vader een geboren en getogen Utrechter is werd ik Nederlandstalig opgevoed. Daarnaast heeft mijn moeder een bipolaire stoornis (een manische depressie). Op de basisschool helaas vaak gepest, maar ik ben een vechter en heb me nooit in een slachtofferrol laten drukken. Door niemand. 
🚰

Mijn moeder is daarentegen helaas wel iemand die in de slachtofferrol duikt. Ik voelde me daardoor lang verantwoordelijk voor haar geluk. Tot ik me realiseerde dat dat misschien juist mijn eigen levensles was. Wie weet er namelijk beter waar ik gelukkig van wordt dan ikzelf? Ik kan je verzekeren dat ik er niet gelukkiger van werd om altijd maar te proberen om mijn moeder gelukkig te maken.


Alles is een keuze

De tweede levensles ‘alles is een keuze’ is een logisch vervolg op ‘je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk’. Ik werd niet gelukkig van mijn pogingen om mijn moeder gelukkig te proberen maken, dus waarom deed ik dat dan? Want uiteindelijk is ook zij verantwoordelijk voor haar eigen geluk, niet ik. Daarom koos ik er bewust voor om met die pogingen te stoppen. Het was toch een nutteloze exercitie waarvan de uitkomst al bij voorbaat duidelijk was..


Nu lijkt dit misschien een zwaar voorbeeld, maar het hele leven bestaat uit het maken van keuzes. En nee, dat is niet altijd leuk, want als je voor het ene kiest dan valt het andere automatisch af. Maar als je bij het maken van je keuzes altijd je eigen geluk voor ogen houdt dan is het cirkeltje weer rond en kan de keuze nooit verkeerd zijn! 


Dát is namelijk waar het in het leven om draait, de rest is in principe bijzaak.


Meer lezen van Gera? Hier vind je haar blog.

Een reactie posten

© Happybeat. Design by FCD.